Дар’ївська громада
Херсонська область, Херсонський район

«ВАЖЛИВО ЗНАТИ ПРО СКАЗ»

Дата: 27.09.2024 10:48
Кількість переглядів: 47

Проблема сказу завжди була актуальною в Україні. Основним джерелом збудника сказу продовжує залишатись червона лисиця. Важливе епізоотологічне значення мають єнотовидні собаки, хижаки родини куниць та вовки а також безпритульні тварини. З початку 2024 року на території Херсонського району зареєстровано 7 неблагополучних пунктів по сказу.

Сказ - є однією із найдавніших хвороб теплокровних тварин і людини та надзвичайно небезпечним захворюванням, яке супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується летально. Лікування не розроблено. Тільки негайна вакцинація після інфікування може убезпечити людину від сказу.

Згідно з оцінкою ВООЗ (всесвітньої організації охорони здоров’я), сказ входить в п’ятірку антропозоонозних захворювань, що завдають найбільших соціальних та економічних збитків.

Незважаючи на світовий досвід і прогрес у вивченні цієї інфекції, сьогодні сказ реєструється у 113 країнах світу і через який щорічно гине більше 1 млн. тварин і помирає понад 50 тис. людей

Збудником сказу є вірус. Основний шлях проникнення вірусу сказу в організм – це пошкодження шкіри внаслідок укусів, подряпин. Проте встановлено, що вірус інколи може проникати через непошкоджені слизові оболонки, можливе зараження оральним та аерогенним шляхом.

Херсонська районна державна лікарня ветеринарної медицини постійно проводить профілактичні щеплення проти сказу собак і котів безоплатно.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь