A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дар’ївська громада
Херсонська область, Херсонський район

АЛГОРИТМ ДІЙ У ВИПАДКУ ЗАВДАННЯ МАТЕРІАЛЬНИХ ЗБИТКІВ НАСЕЛЕННЮ У ХОДІ БОЙОВИХ ДІЙ

Дата: 23.03.2022 08:30
Кількість переглядів: 587

Російська Федерація, шляхом вторгнення на українські землі, розв’язала кровопролитну війну проти нашої країни рано вранці 24 лютого. За цей час територію всієї нашої країни окупанти обстрілюють зі всілякої зброї, завдаючи часто нищівного удару як державній інфраструктурі, так і майну простих громадян.

Проте, що робити українцям, які під час активних бойових дій втратили житло чи транспорт, написала на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook депутат Київської міської ради Ксенія Семенова:

  • Важливо зберегти документи про право власності на майно, технічний паспорт, наскільки можна – зробити копії, а також актуальну виписку про перебування майна у власності з державного реєстру речових прав на нерухоме майно (це можна зробити на порталі «Дія»).
  • Якщо сталася пожежа або майно перебуває в аварійному стані – потрібно дзвонити рятувальникам, які усунуть наслідки та складуть відповідний акт. Не забудьте отримати копію акта та звернутися до відповідної райдержадміністрації із заявою про складання акта обстеження житла. Також можна скласти акт руйнування самостійно із сусідами. Сусіди у цій ситуації – важливі люди, тому якщо вони стали свідками руйнування (пожежі, обстрілу тощо) – нехай вони дадуть письмові пояснення.
  • Фото- та відеофіксація руйнувань, а якщо буде можливість – збирайте та зберігайте статті, фото- та відео ЗМІ щодо відповідних фактів. Щодо житла – спробуйте зібрати квитанції на нерухоме майно (наприклад, побутову техніку, яка була в будинку), фото майна до та після.
  • Зверніться із заявою про злочин до правоохоронних органів з наданням вищеперелічених доказів руйнування майна та обов’язково отримайте витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.
  • Матеріали пізніше також завантажте на сайт https://damaged.in.ua/. У цьому ресурсі збирають докази злочинів РФ задля її подальшого відшкодування збитків.
  • Заяву про спричинені матеріальні збитки з додатками можливо зареєструвати у Дар’ївській сільській раді за неможливості звернутися до правоохороних органів.

Щодо страхових виплат : страховий випадок на території, на якій діє воєнний стан, теоретично не є підставою для відмови у страховій виплаті.

Проте, швидше за все, страховики не виплачуватимуть збитків, завданих майну внаслідок військових дій – обстрілів, бомбардувань тощо. Це стандартний виняток у договорах страхування майна.

Збір даних про збитки від росіян. Проєкт «Росія заплатить» (https://damaged.in.ua/), який збирає дані про зруйнувані окупантами об’єкти. Всі дані використають у міжнародних судах проти росії для відшкодування збитків. Зазначається, що тим, хто надаватиме інформацію про зруйнування, буде забезпечена конфіденційність. Розробники порталу: Офіс президента, Міністерство економіки та Institute.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь