Пам’ятка для населення “Профілактика ботулізму”
Держпродспоживслужба нагадує, що влітку збільшується ризик харчових
отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть
смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.
З початку поточного року фахівці територіальних органів
Держпродспоживслужби були долучені до розслідування 24 випадків ботулізму з
27 постраждалими, серед яких один летальний.
За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму у 2024 році
встановлено, що більшість з них пов’язані з вживанням консервації домашнього
приготування та рибними продуктами, у тому числі домашнього приготування,
невідомого походження і придбаними у місці стихійної торгівлі.
Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися
основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні
продуктів харчування і сировини, а саме:
- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була
виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в
закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання,
наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- в літній період для виробництва та обігу риби та рибної продукції
використовувати виключно лише патрану рибу. Чистити рибу негайно після
вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати
лише свіжі, доброякісні продукти;
- при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах
необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-
60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.
- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак
псування продукти;
- сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно
промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів
теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному
місці і бажано не більше року;
- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не
використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як
технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики
ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
Зазначаємо, що збудник ботулізму Clostridium botulinum розмножується в
середовищі, в якому немає кисню, не змінює продукти і його не можливо
визначити за кольором або смаком. При цьому токсин не дуже стійкий до
нагрівання - повністю руйнується при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин.
Лікування ботулізму можливе тільки в медзакладі і найбільш ефективне при
ранньому встановлені діагнозу, тому при будь-яких симптомах харчового
отруєння наполегливо рекомендуємо одразу ж звернутися до сімейного лікаря!
Херсонське районне управління Головного
управління Держпродспоживслужби
в Херсонській області.